header iamge

Kampanj för eftertanke

Hur utformar man en bra kampanj mot unga människor

En kampanj kan skapas på många olika sätt. Kärnan i en kampanj är att avsändaren vill nå ut med ett budskap till mottagaren.

Det kan handla om allt från att avsändaren tar fram en slogan och skapar en bild, till att genomföra en aktion som får stor uppmärksamhet och spridning.

 

Några saker du kan tänka på:

 

Mål
Tänk igenom ditt mål med kampanjen noga. Med en tydlig bild av vad du vill förmedla, vad du vill förändra eller påverka blir det lättare att skapa och genomföra kampanjen.

 

Budskap
Formulera ditt mål med kampanjen i ett budskap som sammanfattar vad du vill säga. Ett budskap ska vara lätt att kommunicera och kunna förstås av mottagaren.

 

Effekt
Beskriv hur du vill att mottagaren ska reagera eller vad du vill att mottagaren ska göra när han eller hon nås av din kampanj.

 

Målgrupp
Tänk igenom hur din kampanj ska utformas för att nå rätt personer. Med en tydlig bild av vilka du vill nå blir det lättare att välja rätt väg fram till målgruppen.

 

Kanaler
Slutligen väljer du vilka vägar du ska ta fram till målgruppen. Valmöjligheterna är många och begränsas ofta av budgeten. Det finns även andra vägar som inte kostar pengar som till exempel sociala medier och pressreleaser (ett sätt att få olika medier att skriva om och uppmärksamma det du vill säga).

 

Risker med spel
Drömmen om den stora vinsten eller spänning för stunden är exempel på vad som lockar människor att börja spela. I Sverige är spelandet utbrett och vi har i jämförelse med andra länder en hög andel spelande i vår befolkning.

 

Det finns även de som spelar för att fly från vardagen och slippa det som uppfattas som svårt i livet. Efter hand som problemen blir större ökar spelandet för att jaga vinster eller för att fly från ångest och nedstämdhet. Spel om pengar kan alltså leda till negativa sociala, hälsomässiga och ekonomiska konsekvenser för den enskilde individen, familjen och samhället.

 

Spela lagom
Att spela lagom handlar om att kunna kontrollera sitt spelande och vare sig ägna för mycket pengar eller tid åt att spela. Att spela kan ha mycket obehagliga baksidor och hotar att drabba individer både ekonomiskt och socialt.

 

Vad som är lagom kan vara olika för olika personer beroende på omständigheter som inkomst och andra intressen. Varje person som väljer att spela blir också exponerad för risken att bli spelberoende, ett tillstånd där spelaren tappar kontrollen över sitt eget spelande och får ett beteende som påminner om andra former av missbruk.

 

Seriösa spelbolag utvecklar verktyg för ett ansvarsfullt spelande och informerar om både risker med spel samt vad man kan göra för att minska riskerna med att bli spelberoende.

 

Förebygga spelproblem
Spelprevention handlar om att förebygga att människor spelar för mycket. Spelbolagen kan informera om detta via sina hemsidor och seriösa spelbolag arbetar upplysande om hur deras kunder kan göra för att kontrollera sitt spelande. Spelbolag kan även bygga in spärrar och andra verktyg för att hjälpa människor att kontrollera sitt spelande.

 

Vid sidan om spelens utformning och tillgänglighet finns det många andra omständigheter kring individen som kan påverka hur stora riskerna är att falla in i ett spelberoende. Spelarens livssituation och sociala kontaktnät tillsammans med hur spelmarknaden är reglerad kan också påverka spelaren och därför kan man säga att preventiva metoder kan ha effekt på alla dessa områden.

 

Unga lockas
Med hjälp av snabba spel och attraktiv design lockas unga att etablera ett spelbeteende. Vegasmaskiner har en låg insats och spelet kan vara över på tio sekunder. En spelare kan förlora mycket pengar på kort tid.

 

Med hjälp av intensiv reklam och med hjälp av kändisar skapas idén om poker som en livsstil. Vissa luras att tro på poker som ett alternativ till att arbeta. Till och med statliga Svenska Spel har en sajt med ett stort utbud av olika pokerturneringar.

 

Internet är en riskfaktor för ungdomar när det gäller spelande. Tillgängligheten är total och utbudet på både spel med tillstånd såväl som spel utan tillstånd är obegränsat. Tyvärr medför också de olika spelformerna att respekten för pengar försvinner.

 

Spel om fiktiva pengar
Spelbolagen erbjuder kunder att testa nya casinospel, poker och bingospel där man kan spela för låtsaspengar. Det motiveras av spelbolagen som en möjlighet att testa spelet eller att lära sig och träna. Samtidigt är detta en möjlighet för unga personer att spela ett spel som annars bara är öppet för personer över 18 år. I och med att unga personer går in och spelar etablerar de ett spelbeteende som på sikt kan leda till spel om pengar.

 

På många webbplatser finns spel som liknar spel om pengar och som man även kan spela gratis och utan separat registrering. Här kan man följa spelets gång på avgiftsfritt pokerspel och spela på olika automater som liknar vegasautomater. Här lär sig unga hur spelen fungerar och därför har de sedan en lägre tröskel att prova att spela med riktiga pengar när de har fyllt 18 år.