header iamge

Illegala spel

Lär dig mer om spelandets olika baksidor

Enligt den svenska lotterilagen krävs det tillstånd för att få anordna lotterier och spel om pengar. I princip är det bara ideella föreningar, ATG och Svenska Spel som kan få tillstånd. Spelaktörer med tillstånd i andra länder kan erbjuda spel via Internet. Dessa spel kontrolleras inte av någon svensk myndighet.

Spel utan tillstånd
En av Lotteriinspektionens huvuduppgifter är att kontrollera att spel och lotterier utövas på ett lagligt och säkert sätt. I uppdraget ingår också att se till att utbudet av olagliga spel och lotterier minskar.

 

Vid misstanke om brott går ärendet vidare till polis och åklagare. Lotteriinspektionen utbildar och informerar andra myndigheter om hur lagstiftningen ser ut på spel- och lotteriområdet.

 

Vite om förbud inte följs
Lotteriinspektionen kan förbjuda fysiska eller juridiska personer som saknar tillstånd att anordna spel eller lotterier för allmänheten. Ett sådant förbud kan även kombineras med vite, som är en slags böter. Om personen följer förbudet behöver denne inte betala något vite. Följs inte förbudet kan personen dömas att betala vite av förvaltningsrätten eller tingsrätten. Lotteriinspektionen kan alltså inte själva döma någon att betala vite. Ett sådant beslut måste tas i domstol.

 

Spel utan tillstånd
Hur kan jag vara säker på att jag spelar på en automat med tillstånd?

Med spel utan tillstånd menar Lotteriinspektionen spel som saknar tillstånd enligt svensk lagstiftning. I Sverige är det bara Svenska Spel som har tillstånd att anordna spel på spelautomater (Vegas). Lotteriinspektionen ska se till att lagstiftningen följs.

 

Eftersom marknaden är lukrativ, lockar den också många aktörer. Spelautomater som saknar tillstånd i Sverige är ofta utställda i till exempel mindre butiker, på matställen eller hos videouthyrare. Dessa automater möjliggör också betydligt högre insatser och vinster än de automater som har tillstånd. Maxbelopp att satsa i Svenska Spels spelautomat Vegas är 5 kronor per spel och den högsta vinstsumman är 500 kronor per spel.

 

Svenska Spels spelautomat Vegas finns endast i restaurangmiljöer som har tillstånd att sälja alkohol samt i bingohallar. Du känner lätt igen automaterna på Vegas-logotypen. Om du ser en spelautomat som ger vinst i form av pengar eller pengars värde i en annan miljö, till exempel i en mataffär eller hos en videouthyrare så har den garanterat inte tillstånd enligt svensk lagstiftning.

 

Vart tar pengarna vägen?
Vet du vart dina pengar tar vägen när du förlorar? Vem eller vilka äger automaten du spelar på? I Sverige finns det många spelautomater som saknar tillstånd. Dessa automater omsätter stora belopp pengar som vi i stort sett aldrig vet vart de tar vägen. Bolagen och människorna (ägarna) bakom automaterna har inte tillstånd att anordna automatspel i Sverige och har inte heller möjlighet att få tillstånd enligt vår lagstiftning. Pengarna som du förlorar kan med andra ord aldrig följas och du har ingen aning om vilken verksamhet du stödjer. I värsta fall riskerar du som spelare att stödja den organiserade brottsligheten. Vem garanterar att du får din vinst? Och var hamnar de pengar som du förlorar? Är automaten manipulerad? Osäkerheten är stor och bör vara avskräckande för de flesta. Det finns inga garantier och inte heller någon myndighet att vända sig till om något går fel. Som spelare är du utlämnad åt dig själv och utan garantier.

 

Det finns många spel som är olagliga och det finns illegala spelklubbar där du till exempel kan spela poker, Black Jack och Roulett. Så kallade bookmakers kan erbjuda spel på olika matcher och resultat, men är de inte ombud för Svenska Spel eller ATG är det inte tillåtet.